Collins Engineer, Inc. koristi najnovije tehnologije dronova za inspekcije i modeliranje struktura mostova. Barrit Lovelace je regionalni menadžer tvrtke Collins Engineers, Inc. u Chicagu, koja pruža usluge dizajna i analize za transportne, pomorske, građevinske i industrije razvoja prostora. „Započeli smo istraživanja za Minnesota Department of Transport (ministarstvo transporta u Minnesoti MnDOT) na temu korištenja dronova za inspekcije mostova 2015. godine“ ,prisjeća se Lovelace, koji radi u Saint Paul, Minnesoti, “i upravo sada završavamo četvrtu fazu istraživanja. Što se tiče toga, prešli smo na stvarnu primjenu dronova za potrebe projekta inspekcije. Koristimo ih za snimanje cijelog mosta i kreiranje 3D modela ili „digitalnog klona“ ( engl. Digital twin model ) tog mosta za potrebe izrade inspekcijsku dokumentaciju i planiranja prepravaka ili samih popravaka.
Praćenje strukturnog zdravlja zgrade je jedno od bitnih aspekta u životnom ciklusu objekta, bilo da se radi o ključnom objektu koji zahtjeva praćenje od trenutka puštanja u pogon, ili o nekom starijem objektu koji je zbog vanjskih utjecaja postao nesiguran za upotrebu. Sustavi permanentnog (trajnog) monitoringa građevina glavna su komponenta kada je rijeć o detekciji pomaka i deformacija u realnom vremenu. Postoje različite vrste sustava za praćenje, ali u ovome će se članku razmatrati dvije od njih: geodetski sustav (apsolutni) i geotehnički sustav (relativni).
topcon_nivelir_mjerenje_na_terenu
Postoje različite vrste nivelira Čija je cijena različita. Koja je razlika između optičkog nivelira, laserskog nivelira i digitalnog nivelira i kako se mjeri nivelirom. Kako prepoznati da je potrebno servisirati nivelir
GeoSLAM ZEB GO je novi model mobilnog skenera koji je povoljnija i pristupačnija verzija već dobro poznatog ZEB REVO modela. Ručni LiDAR mobilni sustav za mapiranje namijenjen za snimanje interijera i eksterijera. Laserski skener omogućuje prikupljanje do 42,000 točaka po sekundi, a MEMS inercijalna mjerna jedinica (IMU) određuje početnu poziciju skenera. Visokim performansama postavlja novi standard u šumarstvu, tuneliranju, građevinarstvu, forenzici i poslovima javne sigurnosti. GeoSLAM nudi dva modela uređaja: ZEB-REVO RT (“Real Time”) i osnovni model ZEB-REVO
Sve je aktualnija tema izrade dokumentacije za potrebe obnove i očuvanja starih zgrada i fasada, naročito onih koje su oštećene i / ili dotrajale. Kako velik broj takvih objekata nema nikakvu vrstu dokumentacije, čak ni najosnovnije tlocrte (plan evakuacije ne možemo smatrati valjanim tlocrtom), uočena je potreba i potencijal upotrebe moderne 3D tehnologije u navedene svrhe. Već je nebrojeno puta dokazano kako nacrti nastali korištenjem jednostavnih mjernih uređaja kao što su vrpce ili ručni daljinomjeri jednostavno ne odgovaraju stvarnom stanju niti mogu dati realan prikaz objekta. Izrada dokumentacije takvim uređajima podložna je ljudskim greškama, improvizacijama i kompromisima koji su nedopustivi za današnje doba moderne tehnologije. Iz navedenih razloga cilj nam je pokazati kako na suvremen, brz i efikasan način riješiti problem često netočne i nepostojeće dokumentacije starijih, oštećenih i dotrajalih zgrada i fasada, koristeći moderne tehnologije kao što su lasersko skeniranje i fotogrametrija. Navedene su metodologije već uvelike usvojene u razvijenim zemljama kao što su Njemačka, Ujedinjeno Kraljevstvo, Austrija itd. te očekujemo njihovu brzu ekspanziju i na našem području.