GeoSLAM tehnologija

GeoSLAM je tvrtka koja se specijalizirala za razvoj prostornog mobilnog mapiranja koristeći 3D SLAM tehnologiju. Što to znači?

Tehnologija simultane lokalizacije i mapiranja (skr. SLAM) je nastala u industrijskoj robotici i koristi se kod autonomnih vozila koja se unutar nepoznate okoline simultano pozicioniraju, postepeno grade mapu i kreću se unutar prostora. SLAM algoritmi koriste informacije iz senzora (često LIDAR ili slike) za računanje najbolje lokacije uređaja i mape prostora oko njega.

2012. godine CSIRO (Australska nacionalna agencija za znanost, izumitelj Wi-Fi bežične mreže i 50% vlasnik tvrtke GeoSLAM) razvija moćan i robustan SLAM algoritam, primarno usmjeren na precizno 3D mjerenje i mapiranje okoline uz autonomnu navigaciju. Ova inovativna i nagrađivana geoprostorna SLAM tehnologija je temelj svih GeoSLAM proizvoda.

GeoSLAM ZEB-REVO RT

Kako radi?

Prvo viđeni kod rada sa ZEB1, a u novije vrijeme najviše sa ZEB-REVO ručnim laserskim skenerom, GeoSLAM algoritmi koriste podatke iz LIDAR senzora i MEMS inercijalne mjerne jedinice (IMU). IMU se koristi za procjenu početne pozicije i izradu oblaka točaka iz kojih su izdvojeni “poligoni” kako bi predstavljali jedinstvene oblike unutar oblaka točaka. Zatim se računa trajektorija za sljedeći zamah podataka koristeći IMU i “poligone” ponovno izdvojene na isti način. Dva seta “poligona” se koriste za međusobno spajanje oblaka točaka i naknadnu korekciju i poravnanje procjene trajektorije. Nakon ovog iterativnog procesa, konačni oblak točaka se dobije na temelju ponovno poravnate najbolje procjene trajektorije. Kako bi se dalje optimizirala trajektorija i ograničili bilo koji IMU pomaci, napravi se zatvorena petlja tako da se  u okolini podudaraju pozicije početka i kraja mjerenja.

Kompletno rješenje – od 3D skeniranja do 3D modeliranja i izrade dokumentacije

Za brzo 3D skeniranje vanjskih površina

…za brzo prikupljanje prostornih podataka zgrada, šuma, podzemnih prostora, tunela, nasipa…

Što su prednosti geoprostornog SLAM-a?

Osnovna prednost geoprostornog SLAM-a za aplikacije 3D mapiranja je da se skenira u pokretu i nema potrebe za GPS-om. Tim načinom je olakšano brzo i precizno 3D prikupljanje podataka iz kompleksne okoline i posebno je učinkovito za mapiranje unutarnjeg prostora ili prikupljanje prostornih podataka na područjima na kojima je nemoguće koristiti trenutna GPS rješenja za mobilno mapiranje.  U usporedbi s tradicionalnim metodama mjerenja unutrašnjih prostora, kao što su mjerna traka ili laserski daljinomjer, ili statičko lasersko skeniranje, mobilno mapiranje unutrašnjeg prostora može biti dokazano 10 puta brže.

Aplikacije

Što čini GeoSLAM algoritam dobrim rješenjem?

Kao temelj svojih uređaja, tvrtka GeoSLAM neprestano razvija i poboljšava SLAM algoritam kako bi bio što precizniji i pouzdaniji u raznim vrstama okolina. Tipični SLAM radi dobro u prostorima bogatim detaljima kao što su zgrade, iako većina algoritama otežano radi na otvorenim ili bezličnim mjestima kao što su garaže ili glatki tuneli s nedostatkom karakterističnih detalja. Međutim, njegovom uporabom na tisuću projekata i kroz razne aplikacije, u zadnje je 3 godine GeoSLAM algoritam poboljšan. To znači da se najteža mjerenja mogu izvoditi s inercijalnim sustavima manje točnosti i niže cijene. Kako bi korištenjem SLAM tehnologije dobili najbolje rezultate korisnicima su dana na uvid postojeća ograničenja te tehnologije i najbolji primjeri iz prakse. Mnogi SLAM algoritmi rade samo u 2D, dok geoprostorni SLAM algoritam daje 3D rješenje.

Kako registrirati geoprostorne SLAM podatke?

Softverskom rješenju za registraciju SLAM podataka može se pristupiti putem GeoSLAM Cloud ili GeoSLAM softvera koji su potpuno kompatibilni sa ZEB1 ili ZEB-REVO ručnim mobilnim sustavima za mapiranje.

[Izvor: GeoSpatial SLAM, http://www.geoslam.com/company/about-slam/]

Izbornik