DJI fotogrametrijska i LiDAR rješenja

Tvrtka DJI poznata je po svojim UAV (eng. Unmanned aerial vehicle) rješenjima te se može reći kako su njihove bespilotne letjelice najpopularnije i najprodavanije na svijetu. Geodetska struka (kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj) već je upoznata s njihovim dronovima te uvelike koristi Phantom i Mavic sustave za potrebe fotogrametrijske izmjere. Malen i lagan, pristupačne cijene, sa iznimno dobrom autonomijom leta te visoko-rezolucijskom kamerom sa mehaničkim okidačem, Phantom 4 Pro postao je najkorištenije fotogrametrijsko rješenje na tržištu.

DJI Phantom 4 RTK i Topodrone PPK

Potaknuti uspjehom svoje Phantom 4 serije, DJI je proizveo svoju prvu „geodetsku“ bespilotnu letjelicu: Phantom 4 Pro RTK. Unatoč velikom potencijalu, navedeno rješenje imalo je značajnih nedostataka, kao što su:

  1. Potreba za korištenjem isključivo DJI GNSS baze za potrebe slanja korekcije RTK prijemniku u dronu
  2. Odabir RTK umjesto PPK načina pozicioniranja, što može rezultirati lošijim položajima fotografija te ograničava domet letjelice
  3. Nemogućnost nadogradnje postojećeg Phantom 4 Pro sustava na RTK

Zbog svega navedenog, mnogi korisnici radije su odlučili nadograditi svoj postojeći Phantom ili Mavic sustav na Topodrone PPK rješenje. Radi se o dodatku (GNSS anteni i prijemniku) koji se instalira na bespilotnu letjelicu te joj omogućuje određivanje preciznog PPK položaja svake snimljene fotografije. Praksa je pokazala da je, koristeći Topodrone rješenje i Agisoft Metashape fotogrametrijski program, moguće dobivati geodetski precizne fotogrametrijske podatke (oblak točaka, ortofoto, DEM…) uz korištenje svega dvije orijentacijske točke (GCP). Zahvaljujući tome, fotogrametrijska izmjera postala je znatno brža i lakša.

DJI Matrice 300 RTK i Zenmuse P1 kamera

Unatoč velikoj popularnosti Phantom serije, pokazalo se kako mnogi korisnici trebaju bespilotnu letjelicu viših performansi i mogućnost montiranja profesionalnih (a time i težih) korisnih tereta (eng. payload). Također, velik zahtjev tržišta bio je i veća otpornost na vjetar, duže trajanje leta, bolja stabilnost i sigurnost letjelice prilikom leta te profesionalni pristup planiranju leta. DJI je na takve zahtjeve odgovorio sa Matrice 300 (M300) RTK dronom, rješenjem koje sa svojim performansama može zadovoljiti i najzahtjevnije korisnike. Autonomija leta od 55 minuta, visoka razina stabilnosti i sigurnosti, RTK modul za precizno pozicioniranje te mogućnost montiranja profesionalnih RGB, termalnih i LiDAR kamera samo su neke od karakteristika koje ovu letjelicu svrstavaju u sami vrh u svojoj kategoriji. Uz samu letjelicu, DJI je izbacio i novu kameru namijenjenu fotogrametrijskoj izmjeri: Zenmuse P1. Prema dokumentaciji tvrtke DJI, radi se o mjernoj kameri koju karakteriziraju senzor rezolucije 45 MPix, mehanički okidač i fiksna žarišna daljina. Ista bi, uz primjenu RTK modula na M300 dronu, trebala omogućiti dobivanje geodetski preciznih fotogrametrijskih podataka bez korištenja ijedne orijentacijske točke. Temeljem testiranja tvrtke Geo-centar d.o.o. provedenog u svibnju 2021. godine, navedena tvrdnja u potpunosti je opravdana te se može zaključiti kako je, uz primjenu ispravnog fotogrametrijskog tijeka rada, moguće u potpunosti eliminirati orijentacijske točke. Naravno, i dalje se preporuča primjena kontrolnih točaka (eng. check points) za potrebe kontrole vanjske točnosti modela.

Zenmuse L1 LiDAR

Uz P1 kameru, DJI je proizveo i svoje prvo LiDAR rješenje (kolokvijalno „LiDAR iz zraka“): Zenmuse L1. Riječ je o rješenju koje integrira tzv. Solid State LiDAR modul sa inercijalnom mjernom jedinicom (IMU), RGB kamerom (isti senzor kao i onaj korišten na kameri Phantom 4 Pro letjelice) i preciznim GNSS prijemnikom Matrice 300 letjelice. Navedeni sustav omogućuje brzo i jednostavno prikupljanje 3D podataka i 2D fotografija te generiranje georeferenciranog i koloriziranog oblaka točaka snimljenog terena. Deklarirana točnost sustava iznosi 10 cm položajno te 5 cm visinski, što ga čini idealnim za aplikacije kao što su:

  • topografska izmjeru nepristupačnih terena
  • izmjera gradova za potrebe javih evidencija
  • izmjera dalekovoda i sličnih infrastrukturnih objekata

 

Jedna od karakteristika koja najviše veseli buduće korisnike svakako je cijena ovakvog sustava. Ona je, naime, značajno niža od ostalih LiDAR rješenja u toj kategorije. To svakako pokazuje kako DJI pokušava definirati novi trend u ovoj industriji, koji će se temeljiti na širokoj dostupnosti i demokratizaciji inače složenih postupaka rada vezanih uz LiDAR sustave iz zraka. To će definitivno izazvati pažnju i nužne reakcije ostalih tvrtki koje se natječu u tom segmentu te se svakako mogu očekivati značajne promjene u industriji „LiDAR-a iz zraka“

Zaključak

DJI je prije svega nekoliko godina bio smatran proizvođačem bespilotnih letjelica koje se koriste u filmskoj i fotografskoj industriji, novinarstvu te za potrebe zabave. Relativno niska cijena te vrlo dobra kvaliteta izrade, kao i snažan marketing, uzdigli su DJI na sam vrh liste proizvođača dronova. Međutim, malo tko je očekivao ulazak DJI-a u profesionalni segment koji se bavi prikupljanjem prostornih podataka. Vrlo je vjerojatno da je i njih same iznenadio uspjeh kakav je Phantom 4 Pro postigao u toj industriji. Danas se DJI može smatrati najjačim i najutjecajnijim proizvođačem bespilotnih letjelica u sektoru geodezije i prikupljanja prostornih podataka. Oni ruše i postavljaju trendove, utječu na način na koji industrija dronova funkcionira te tjeraju druge (ponekad iznimno trome i tradicionalne) proizvođače slične tehnologije da promijene perspektivu. Budućnost bespilotnih letjelica i njihove primjene u geodetske svrhe svakako je neizvjesna i zanimljiva.

Categories:

Tags:

Comments are closed